måndag 10 februari 2014

Det börjar nu !

För en vecka sedan hämtade jag in de vinterförvarade fuchsiorna. Och, ja, en del ser piggare ut än andra, men så brukar det vara. Första dagarna nu har jag bara låtit plantorna vänja sig vid rumstemperatur, lite vatten. Blir snart lite mera ljus för dem, och så småningom lite näringslösning. 

Jag minns nu, att jag kasserade flera stycken i höstas. Några hade fått bladlöss, och det ville jag inte ha i förrådet. Några var ganska fult växta...

Men den här - förra sommarens favorit - Oriental Flame verkar komma fint. Odlarglädje!



Och ett experiment gjorde jag i fjol - stammade upp en lite, liten fuchsiastickling. Sorten Celia Smedley var tacksam och snabbväxande och i slutet av juli kom blomningen igån. Nu verkar även den plantan ha klarat vinterförvaringen bra, det kommer fräscha, gröna skott. Jag är bara lite osäker på hur hårt jag bör klippa ner den - nytt experiment!



Och förstås - inom någon vecka - blir det en tur till vårt garden center för inköp av några ny sticklingar. Alltid sugen på att prova nya sorter..

Chiliplantor

 Jag har haft 2 st chiliplantor av sorten Gusto Purpel i mitt rumsfönster över vintern. Ordentligt nedklippta och utan elementvärme. Det har gått fint! Väntar dock med omplantering - mars kanske, så kan de få åka ut i växthuset i april.
Skörden blev riklig förra sommaren. Jag gjorde äppelchutney med chili, Sweet Chili Sauce...torkade en del och frös in en del färska. Det finns ett återstående projekt, som inte blivit av ännu - en torr kryddblandning för t ex kyckling.

TOMAT – OCH CHILISÅS

Hemkokt tomatsås är det inte mycket som slår. Prova dig gärna fram med styrkan på chilin.

Ca 6-8 personer – 45 minuter

8 färska tomater
1 röd chilifrukt typ spansk peppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 kanelstång
2 mska strösocker
1 tsk sambal oelek
2 msk rödvinsvinäger

  1. Skär bort det gröna på tomaterna (ögat) och dela i mindre bitar. Finhacka cchilin. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs tomat, lök vitlök och chili i lite olja. Tillsätt resterande ingredienser och låt småkoka till simmig konsistens under omröring på medellåg värme till såsen börjar tjockna lite, det tar ca 45 minuter om du vill ha såsen mustig och god. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra vinäger, om du vill höja syran.
KRYDDBLANDNING
2 msk chiliflakes
2 msk rökt paprikapulver
2 msk torkad spiskummin
2 msk torkad koriander
1 msk flingsalt

Blanda ihop och förvara svalt. Kryddan är god till både kött, fisk och kyckling.


Nu längtar jag - efter barfota i gräset - långa  ljusa kvällar, lite grillparty, och många sköna stunder med kaffekoppen på verandan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar